Jak rozpoznać otyłość

Głównym wskaźnikiem diagnozującym otyłość jest BMI (Body Mass Indeks), czyli wskaźnik masy ciała. Oblicza się go jako iloraz masy ciała i wzrostu podniesionego do drugiej potęgi.

Klasyfikacja BMI wygląda następująco:

Dodatkowym wskaźnikiem, który określa rozmieszczenie tkanki tłuszczowej jest WHR (Waist Hip Ratio), czyli stosunek obwodu talii do obwodu bioder:

rodzaje-otylosci-1200x1200

W przypadku kobiet:

WHR > 0,8 oznacza otyłość androidalną (otyłość brzuszną)

WHR < 0,8 oznacza otyłość gynoidalną (otyłość pośladkowo-udową)

 

W przypadku mężczyzn:

WHR > 1 oznacza otyłość androidalną (otyłość brzuszną)

WHR < 1  oznacza otyłość gynoidalną (otyłość pośladkowo-udową)

 

Za prawidłowe wyniki uznaje się w przypadku kobiet WHR = 0,7, u mężczyzn WHR = 1.

Bardziej dokładny wynik zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie daje metoda bioimpedancji, wykorzystywana w analizatorach składu ciała. Otyłość diagnozuje się wtedy, jeśli procentowa zawartość tkanki tłuszczowej przekracza 35% w przypadku kobiet i 25% w przypadku mężczyzn.