By ułatwić komponowanie zdrowych posiłków, naukowcy opracowali graficzną formę przedstawienia zaleceń żywieniowych dla osób zdrowych w postaci Talerza Żywienia z praktycznymi wskazówkami. Zastosowanie się do zaleceń pozwala nie tylko zredukować nadmierną masę ciała, ale także utrzymać dobry stan zdrowia.
Praktyczne wskazówki Talerza Zdrowia:
Połowę talerza powinny stanowić warzywa i owoce, z przewagą warzyw. Pamiętaj by były jak najbardziej kolorowe, kolory wynikają bowiem z różnorodnych składników, a ich ilość nie powinna być mniejsza niż 400 g dziennie.
Na jedną czwartą talerza połóż produkty zbożowe, ważne by były to produkty pełnoziarniste. Jasne bułki i biały chleb zamień na pełnoziarniste: razowe czy typu graham, wybieraj grube kasze, np. pęczak czy gryczaną, makarony razowe, a zamiast płatków śniadaniowych, np. owsiane czy jaglane.
Ostatnią część talerza zapełnij produktami będącymi źródłem białka i tłuszczów. Należą tu mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych, oleje, orzechy, pestki.
Ogranicz spożycie tłustych mięs i wyrobów mięsnych, mięso czerwone i przetwory mięsne, typu kiełbasy, wędliny wieprzowe ogranicz do 500 g tygodniowo, staraj się zamieniać je na białe mięso, ryby (najlepiej morskie), jaja i nasiona roślin strączkowych (np, fasola, ciecierzyca, soczewica, bób).
Staraj się jeść przynajmniej jedną porcję ryby w tygodniu, dobrze gdyby Twój wybór padł na tłustą rybę, np. łososia, śledzia, makrelę
Pełnotłuste mleko i produkty mleczne zamień na te, o obniżonej zawartości tłuszczu, zamiast śmietany użyj niskotłuszczowego jogurtu greckiego, zamiast słodkich jogurtów wybierz naturalne. Zalecana dzienna dawka produktów mlecznych to 2 szklanki mleka, które możesz wymienić na biały ser, kefir czy maślankę.
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wymień na roślinne, np olej rzepakowy czy oliwę z oliwek. Pamiętaj, że orzechy czy pestki mimo że zdrowe, są bardzo kaloryczne. Do picia wybieraj wodę mineralną.
Czytaj etykiety, staraj się wybierać produkty o mniejszej zawartości tłuszczu, ogranicz spożycie produktów takich jak ciastka, batony, słone przekąski, produkty typu fast food.
Pamiętaj, by potrawy przygotowywać z jak najmniejszą ilością tłuszczu, zamiast smażenia wybierać gotowanie czy pieczenie w piekarniku, a do doprawienia używać ziół i przypraw, by zmniejszyć ilość użytej soli. Do każdego posiłku zamiast słodzonych napojów wybierz wodę mineralną.
Oczywiście nie zapominaj także o regularnej aktywności fizycznej, która sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała.