Zasady zdrowego żywienia

By ułatwić komponowanie zdrowych posiłków, naukowcy opracowali graficzną formę przedstawienia zaleceń żywieniowych dla osób zdrowych w postaci Talerza Żywienia z praktycznymi wskazówkami. Zastosowanie się do zaleceń pozwala nie tylko zredukować nadmierną masę ciała, ale także utrzymać dobry stan zdrowia.

Praktyczne wskazówki Talerza Zdrowia:

Połowę talerza powinny stanowić warzywa i owoce, z przewagą warzyw. Pamiętaj by były jak najbardziej kolorowe, kolory wynikają bowiem z różnorodnych składników, a ich ilość nie powinna być mniejsza niż 400 g dziennie.

Na jedną czwartą talerza połóż produkty zbożowe, ważne by były to produkty pełnoziarniste. Jasne bułki i biały chleb zamień na pełnoziarniste: razowe czy typu graham, wybieraj grube kasze, np. pęczak czy gryczaną, makarony razowe, a zamiast płatków śniadaniowych, np. owsiane czy jaglane.

Ostatnią część talerza zapełnij produktami będącymi źródłem białka i tłuszczów. Należą tu mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych, oleje, orzechy, pestki.